Kuzey Hindistan’da yer alan Agra Şehri, Uttar Pradeş Eyaleti’nde, Yamuna Nehri kıyısında kuruludur. Agra, zihinlere dünyaca ünlü Taç Mahal’in bulunduğu yer olarak kazınmıştır. Hindistan’ın en fazla turist alan yerlerinden biri olan Agra, Delhi ve Jaipur kentleriyle beraber Altın Üçgen olarak tarif edilir.
Ludi Hanedanı’ndan İskender Ludi tarafından 1500’lerin hemen başında kurulan şehir, Delfi Sultanlığı’nın ve ardından Panipat Savaşı ile Delfi Sultanlığı’na son vererek bölgede hakimiyet kuran ve 19. yy ortalarında zayıflayarak yok olan Türk kökenli Babür İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmıştır.
Agra’da UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine dahil edilmiş üç görkemli eser bulunuyor. Şüphesiz bunların ilki, her göreni etkisi altında bırakan, Şah Cihan tarafından eşi Mümtaz Mahal için yaptırılan ve aslında bir mozole olan Taç Mahal. Kırmızı Kale olarak da anılan ve güçlü Babür İmparatoru Ekber Şah tarafından yaptırılan Agra Kalesi listenin diğer yapısı. Kale içinde Cihangir Sarayı, Khas Mahal, Shish Mahal ve olağanüstü güzellikteki Moti Mescidi (İncili Camii)de bulunuyor. Fetihpur Sikri, Agra merkeze yaklaşık 37 kilometre mesafede yer alan bir Babür Kenti. Adı Zafer Şehri anlamına geliyor. Şeh Ekber tarafından 1569’da kurulmuş ve on yıl boyunca Babür İmparatorluğu’nun başkentliğini yapmış.
Agra’da saklı hazineler bundan ibaret değil. Bebek Taç olarak da anılan Itimad-Ud Daulah Türbesi, Ekber Şah Türbesi, Mehtap Bağı gibi pek çok farklı zenginliğe sahip.
Agra, şaşırtıcı bir yer olan Hindistan’da nefes kesen bir deneyim anlamına geliyor!