Hatay, Akdeniz Bölgesi’nde, Asi Irmağı’nın suladığı verimli topraklarda kurulmuştur. Kıyı şeridine sahip olan bu kent, güneyde ve doğuda Suriye ile komşudur. Arkeolojik kazılar, Hatay’ın eski bir yerleşim yeri olduğunu göstermiştir. Kazılar neticesinde elde edilen objeler, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde sergilenir. Mezopotamya kültürü ile yoğrulan şehrin eski ismi, Antiochia’dır. Günümüzde Hatay, şehir merkezindeki Antakya ilçesinin adıyla da anılır. Farklı inançlara mensup toplumlara yerleşim yeri olan bu şehirde, bir tarafta camiler, bir tarafta kiliseler ve manastırlar vardır. Samandağ’daki Titus Tüneli ve Beşikli Mağara, sel, taşkın gibi doğal afetlerden kaçınmak amacıyla, kusursuz mühendislik hesaplamaları neticesinde Romalılar döneminde yaptırılmış, muazzam yapıtlardır.
Hatay, Akdeniz’in tuzlu suyuyla buluşma imkanı veren bir kıyı kentidir. İskenderun, Samandağ, Yayladağı ilçelerinde plajları bulunur. İskenderun’da yamaç paraşütü etkinlikleri de düzenlenir. Defne ilçesindeki Harbiye beldesi, şelalesi, yemyeşil doğası ile destansı bir güzelliğe sahiptir. İlçede defne ağaçları ve defne sabunu ünlüdür.
Kuzey yarımküredeki ırmakların aksine güneyden kuzeye doğru akan Asi Nehri, bahar ve kış aylarında zaman zaman taşkına sebep olsa da Hatay’ın her köşesine bolluk taşır. İlçede zeytinlikler ve meyve bahçeleri vardır. Nar ekşisi, kırmızıbiberi ve salçası, zeytini ve zeytinyağı, Hatay’ın doğal lezzetlerindendir. Unesco’nun Gastronomi Şehri olarak belirlediği bu kentte, künefe, oruk, İskenderun döneri, fellah köftesi, muhammara, biberli ekmek tadılması gereken eşsiz lezzetlerden bazılarıdır.