Ülkenin başkenti ve kalbi, bir dünya kenti niteliği taşıyan Cakarta kenti, bir adalar devleti olan
Endonezya’da Cava Adası’nın kuzeybatı kıyısında yer alıyor. Ülkenin en büyük yönetim, ticaret, finans merkezi ve önemli bir liman...
Modern görünümü, Cakarta’nın yeni kurulmuş bir şehir olduğu imajı yaratmasın. Çok eski bir yerleşim yeri ile karşı karşıyayız. 4. yy’da Sunda Kelapa adı ile kurulan bu şehir, daha sonra Jayakarta, kolonyal dönemde Batavya ve nihayetinde Cakarta adıyla yaşamaya devam eder.
Bugün 24 saat yaşayan, kalabalık, kolayca kaybolabileceğiniz, trafik derdi olan şehri yakından tanıdıkça sevmek kaçınılmaz bir sonuç oluyor. Alış veriş yaparken, Uzak Doğu’ya özgü farklı tatları denerken, şehrin canlı gece yaşamının kapısını aralarken sizi asla hayal kırıklığına uğratmıyor. Sıcakkanlı insanları da gezinize ayrı bir renk katıyor.
Jakarta Pusat olarak adlandırılan şehrin merkezinde Endonezya’nın ikonik bağımsızlık anıtı yer alır. Hemen yakınlarda bugün bir başkanlık konutu olarak ve resmi günlerde kullanılan, etkileyici görünümü ile Merdeka Sarayı bulunuyor. Bağımsızlık Anıtı’ndan kolayca ulaşılabilecek ikinci bir nokta, Ulusal Müze... Dünyanın en büyük camilerinden Mescit İstiklal, Cakarta Katedrali görmeye değer yapılar... Taman Fatahilllah, Fatahillah Meydanı, şehrin Kolonyal Dönem mimarisinin görüldüğü, bir başka görülmeye değer noktası. Burası Eski Cakarta Bölgesi... Çağdaş sanat sevenler Müze Macan’ı kaçırmasınlar.
Cakarta’dan tekneyle Bin Adalar adı verilen tropikal adalar cenneti Seribu Adaları’na gitmek de mümkün.
Yogyakarta – Yogya olarak da adlandırılır – Cava Adası üzerinde, Orta Cava Bölgesi’nin güney ucunda yer alır. Aynı adlı özel yönetim bölgesinin de başkentidir. Cava Adası’nda medeniyetin beşiği konumundaki Yogyakarta, farklı tarihsel konumuna ülkede monarşi ile yönetilen tek bölge olarak yaşamına devam ederek de işaret eder. Yogyakarta Sultanı, aynı zamanda özel bölgenin valisi olarak görev yapar.
Yogyakarta, ikisi insan eliyle yaratılmış; biri ise ülkenin olağanüstü doğasının bir parçası olan üç anıtsal oluşumun sınırları etrafında buluştuğu şehirdir. Halen Endonezya’nın pek çok aktif yanardağından biri olan Merapi Dağı bunlardan ilkidir. Her ikisi de UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve dünyanın en büyük Budist Tapınağı olan Borobudur ila Hindu Tapınağı Parambanan ise diğer iki sıra dışı yapının adlarıdır.
Şehrin kalbinde, günümüzde yaşayan sultanın da ikamet ettiği Kraton (Keraton veya Karaton olarak da telaffuz edilebilir) veya Yogyakarta Sarayı yer alır. Cava mimarisinin eşsiz örneklerinden birini teşkil eden saray kompleksi, aynı zamanda geleneklerin ve tarihsel değerlerin muhafızlığını sürdürür.
Yogyakarta batik, deri işleme, gümüş işlemeciliği, wayang kulit (kuklacılık), gamelan (müzik), dans gibi geleneksel sanatların yaşamını sürdürdüğü bir kültür merkezi olmasının yanı sıra Parangtritis, Siung, Jogan, Indrayanti, Pok Tunggal, Krakal, Timang, Wediombo gibi pek çok ünlü plaja sahiptir.
Yogyakarta adeta turizm için yaratılmış bir kent. Tarihten sanata, alış verişten, gastronomiye, nefes kesen volkan gezilerinden mağaracılık gibi doğa sporlarına pek çok şeyin sizi beklediği; heyecan verici bir şehri tanımaya hazırlanın!