Hindistan’ın Batı Bengal Eyaleti’nin başkenti olan Kalküta, Hugli (Hooghly) Nehri kıyısında, Ganj Deltası’nda yer alır. Bangaladeş sınırına çok yakın bir noktada bulunan kent, Hindistan’ın en büyük liman kentlerinden biri ve ülkenin kültür - sanat başkentidir.
Kalküta, İngilizlerin Hindistan’da kolonileşme sürecinde büyük rol oynayan Doğu Hindistan Kumpanyası merkezlerinden biri olarak önce çıkar. Şehrin simgelerinden, İngiliz Kraliçesi Victoria anısına yapılmış Victoria Memorial bu döneme ait eserlerden biridir. Şehir, Avrupalıların yaşadığı bölümleri, yerlilerin yaşadığı alanlarla önemli bir tezat teşkil edecek şekilde büyür. 1947 yılında Hindistan’ın ikiye ayrılmasıyla hinterlandının büyük bölümü, müslüman Doğu Pakistan, yani bugünkü Bangladeş sınırları içinde kalır. Aynı zamanda büyük bir göçmen akınına uğrar.
İngiltere’nin Hindistan Valisi Lord Curzon tarafından yapımına başlanan, beyaz mermerden muhteşem görünümüyle Victoria Anıtı, dev nilüfer çiçeği yaprakları ve 250 yıllık Banyan Ağacı kökleriyle Botanik Bahçesi, Hindistan Müzesi, Kalküta’ya 10 kilometre uzaklıkta yer alan Belur Math, Babür İmparatorluğu eserlerinden Nakhoda Camii, Mermer Saray, Birla Gökevi, Saheed Minar, Maidan şehrin görülmeye değer noktalarından bazılarını oluşturur.
Sürekli canlı, sürekli kalabalık ve gürültülü, her daim bir festival veya bir kültür sanat etkinliği olan Kalküta, Hindistan’ın en renkli şehirlerinden biridir.
Mayıs – Eylül arasında yoğun yağış alan ve çok nemli olan Kalküta için sonbahar ve kış aylarında seyahat planlaması yapmak daha doğru bir tercihtir.