0850 303 9 777|Şubelerimiz

Rabat Hakkında


Fas’ın başkenti Rabat, Atlantik Okyanusu kıyısında, okyanusa dökülen Bou Regreg Nehri’nin sol yakasında kurulmuştur. Nehrin sağ yakasında kurulu Salé Kenti ile ortak bir kaderi paylaşarak gelişir. Rabat’ın sağ kolunda Salé varsa sol kolunu da Temara Kenti oluşturur.
 
Kuruluş tarihi 12. yy’a dek geriye giden Rabat, liman olarak Kazablanka ölçüsünde gelişememiş olsa da ülkenin yönetim merkezi olması, endüstriyel olarak oynadığı rol, milyonluk nüfusu ve tarihsel önemi ile dikkati çeker. 20. yy başlarında, Fas’ın Fransız kontrolüne geçtiği günlerden bugün bağımsız Fas’a gelene dek Rabat, ülkenin başkentliğini yapar. Ülkenin en önemli tarihsel yapılarından birkaçının yanı sıra Kraliyet Sarayı da Rabat’da yer alır. Dünü koruyarak bugünün modern başkent anlayışını uygulamaya koyan Rabat, UNESCO Dünya Mirası listesinde kendine yer bulur.
 
Şehrin görülecek noktaları arasında Kasbah des Oudayas (Kasbah, Kuzey Afrika’da kale veya kalenin çevrelediği tarihi kent anlamlarına gelmektedir.) ilk sıralarda yer alır. Kasbah’a girişte görülebilecek Udaya  Kapısı da Rabat’ın en görkemli manzaralarından birini temsil eder. 12. yy’dan, Berberi Almoravid Hanedanı Dönemi’nden günümüze ulaşmıştır. Rabat Plajı yakınlardadır. Kasbah yakınlarında görmeye değer yerlerden biri de Endülüs Bahçeleri’dir. Şehrin Rabat Medina olarak anılan surlarla çevrili tarihi bölgesi, aslında bitirilmemiş bir caminin yarım kalan minaresi olan Hassan Kulesi, bağımsız Fas’ın ilk Kralı V. Muhammed’in Mozolesi, Chellah Antik Kenti Rabat’ın en önemli ziyaret noktalarından birkaçını oluşturur.
 
Kasbah’ın veya Medina’nın geleneksel mavi-beyaz evleri gibi, büyük mimar Zaha Hadid tasarımı ve onun son eserlerinden Büyük Rabat Tiyatrosu’nun modern beyaz silüeti de Rabat’dan unutulmaz bir manzara olarak zihinlerde yer bulmayı bekliyor.