Samsun, Karadeniz’in orta kesiminde, sahil şeridinde yer alır. Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerinin Karadeniz’e dökülürken oluşturduğu bereketli topraklar üzerinde kurulmuştur. Şehrin kuzeyinde deniz vardır, güneyi ise dağlık ve ormanlıktır. Samsun, Ladik Gölü, şelaleleri, plajları, tabiat parkları, mağaraları ve kaplıcası ile Karadeniz’in dinlenme alanıdır. Yazları, denize girme imkanı bulunabilen Samsun’da özellikle Atakum ilçesi, güney kentlerini aratmayacak bir turizm potansiyeline sahiptir.
Kültür gezileri için pek çok seçeneğe sahiptir Samsun. Pontusların yaşam sürdüğü Amisos Tepesi’nde Helenistik Dönem uygarlıklarının izine rastlanmıştır. Mezar odaları, tümülüsler ve tarihi kalıntılar bulunan Amisos Tepesi’nde Amisos Hazinesi bulunmuştur. Pontuslulardan kalma hazine, günümüze dek korunmuştur. Amisos Hazinesi, diğer tarihi objeleri ile beraber, Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nde sergilenir.
Samsun denince akla Milli Mücadele Dönemi gelir. 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk, Samsun’da Kurutuluş Savaşı’na dair ilk kıvılcımı çakmış, bağımsızlık arzusunu alevlendirmiştir. İlkadım ilçesi, bu hareketin sembolü olarak inşa edilen Onur Anıtı’na ev sahipliği yapar.
Samsun’da, şehirle özdeşlemiş meşhur pideden, Ladik Gölü’nden çıkarılan tahta ve turna balıklarından, kaz, tavuk ördek etiyle yapılmış yöresel yemeklerden ve Karadeniz bölgesine özgü turşu kavurmasından yememek olmaz. Kentin sahil şeridi boyunca denize nazır lokantalar ve kafeler bulunur. Ladik Gölü çevresinde ise balık restoranları vardır.