0850 303 9 777|Şubelerimiz

Siirt Hakkında


Mezopotamya kültürlerinin beşiğidir Siirt. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en eski yerleşim yerlerindendir. On iki bin yıl geriye giden tarihinde Mezopotamya medeniyetlerinin birçoğuna tanıklık etmiştir. Bölgeye hakim kayalıklar üzerine kurulmuş korunaklı kaleleri ile bu kent, geçmişte stratejik açıdan önem görmüş ve Orta Asya’dan yoğun göç almıştır. Anadolu Selçukluları ve Osmanlı mimarisine dair türbe ve cami gibi yapıtlar, şehirdeki varlığını halen korur. Hz. Muhammed dönemindeki İslam bilginlerinden biri olan Veysel Karani’nin türbesi, Baykan ilçesinde bulunur.  

Yeraltı kaynakları açısından da zengin bir kenttir. Botan Çayı’nın çevresinde, kent merkezine yaklaşık 20 km uzaklıkta, Sağlarca Kaplıcası vardır. Diğer adı Billoris olan bu kaplıcanın suyu, bir mağaranın içinden çıkar. Kışlacık köyü mevkiinde Lif Kaplıcası yer alır. Eruh ilçesindeki Hista Kaplıcası, 60 dereceyi bulan sıcaklığı ile şehrin en sıcak şifalı su kaynağıdır.

Siirt, Dicle Irmağı’nın kollarıyla bereketlenir. Tahıl ekim alanlarına sahip olan ilde, hayvancılık önemli bir yer tutar. Kentin en meşhur lezzeti Siirt fıstığıdır. Siirt’in pek çok yerinde bu leziz fıstıktan bulabilmek mümkün… Şirvan ilçesinde yetişen ve nohut büyüklüğünde taneleri ile dikkat çeken Zivzik narı, mayhoş ve oldukça lezzetlidir. Bıttım sabunu, bölgenin önemli değerlerinden biridir. Siirt fıstığının yetiştiği ağaç, aşılanmadığı takdirde bu sabunun ham maddesi olan meyveyi yetiştirir ve bu meyve ezilerek kıymetli yağı ile sabunun hammaddesi olur. Hayvancılığa elverişli olan kentte, battaniye ve kök boyalı kilimler oldukça ünlüdür.